Stress … wat doet dat eigenlijk allemaal met je?

Waarom is holistisch kijken zo belangrijk?
Stress is voor veel mensen bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving, en al helemaal niet in deze tijd. Laat staan als er sprake is van traumatische gebeurtenissen in jouw leven.

Wist je dat …
• stress (negatieve gevoelens of gedrag) zorgt voor vermindering van doorbloeding met 30%!
• langdurige stress je uitput en zorgt voor vermoeidheid?

Dit heeft fysiologisch nogal wat effecten op al je weefsel en je gezondheid.

• 30%! verminderde doorbloeding leidt tot 30% minder zuurstof, 30% minder water en 30% minder voedingsstoffen naar alle weefsels.
• Hierdoor neemt het weefsel 30% af in elasticiteit, kwaliteit en kracht (vooral fascia, vorm van bindweefsel).
• Pijn neemt toe!
• Langdurige stress leidt tot (meer) vermoeidheid, afname van vitaliteit en verminderd herstel van lichaam en geest.
• Ten behoeve van meer energie wordt door het lichaam door middel van cortisol, glucose uit weefsel vrijgemaakt. Vrijmaken van glucose uit spieren kan leiden tot atrofie (afname).
• De toename van glucose in het weefsel zorgt ook voor verkleving van … ja weer vooral de fascia (bindweefsel)!

Hierdoor gaat de kwaliteit van het bindweefsel steeds meer achteruit, waardoor je ook blessuregevoeliger wordt. En het kan leiden tot andere effecten als:

• Vatbaarder worden voor infecties, en vaker ziek zijn.
• Slaapstoornissen, afname van concentratie, toename van prikkelbaarheid.
• Ongewild gewichtsveranderingen (afname of toename).
• Depressie of andere emotionele problemen.

Met andere woorden: de balans tussen belasting (waar je jezelf mee belast) en belastbaarheid (wat je aan kunt) raakt verstoord. In elk geval zal de afname in kwaliteit (elasticiteit, kwaliteit en kracht van oppervlakkig en dieper gelegen bindweefsel wat overal omheen en tussen zit) een rol gaan spelen. Geen wonder dus dat je stijfheid en pijn gaat ervaren! Een goede doorbloeding is zo belangrijk en dan snap je dat het nodig is zoveel water te drinken. En dat is nog maar één aspect.

Door de afname van kwaliteit van het bindweefsel kunnen klachten in de hele keten van het bewegingsapparaat ontstaan. Dus wat begint met pijn en stijfheid, kan leiden tot een heel scala aan fysieke klachten en blessures van fascia, spierweefsel tot aan gewrichten toe.

De toename in bewegingsbeperking kan echter ook via het bindweefsel (wat alles verbindt) je organen negatief beïnvloeden. Je kan knieklachten krijgen omdat je erop gevallen bent, maar je kan ook knieklachten krijgen in relatie met stijfheid van je onderrug, of … dat je orgaanklachten krijgt wat zich weerspiegelt in knieklachten of andersom.

Hoe ouder je bent, hoe meer je rugzak is gevuld met ervaringen, overtuigingen, levenslessen. Daar kunnen ook traumatische gebeurtenissen bij zitten die je misschien nog niet helemaal verwerkt hebt. Dat kan psychische onrust, stress, onhandig gedrag of onhandige gedachten opleveren. In elk geval ‘iets’ wat je niet dient met alle gevolgen van dien.
Soms is het dus nodig deze cirkel (ook) te doorbreken, anders blijft het water naar de zee dragen.
Het mentale / spirituele deel doet altijd mee. Lichaam en geest zijn immers één! Daar kan je met mij over praten (afhankelijk de ernst en wat jij wilt) of je kiest ervoor buiten mijn consult om met andere therapeuten / specialisten daar aandacht aan te schenken.

Er kunnen zoveel redenen en oorzaken zijn waardoor jouw rugzak vol zit en aanleiding kunnen zijn voor je klachten of de dingen waar je last van hebt. Wellicht speelt je voedingspatroon ook nog een rol.
Dat is de reden waarom ik altijd holistisch kijk. Het kip en ei verhaal.

Ik hou ervan om te kijken naar oorzaken in plaats van te werken aan symptoombestrijding. Daarom is mijn aanpak anders en holistisch. En ook als je de oorzaak al weet, kunnen mijn behandelingen jou ondersteunen, en kan ik je adviezen geven welke je sneller weer terug in balans kunnen brengen. Want dat is altijd het doel. En  hoe, is voor iedereen anders. Daarom is het maatwerk.

Hoe beter en sneller jij in balans bent, psychisch, mentaal, fysiek, fysiologisch … hoe fitter je bent, hoe meer energie je hebt, hoe beter je immuunsysteem functioneert, hoe gezonder je bent en hoe meer je aankan!
Jou weer in balans brengen is niet iets wat ik alleen doe, dat doen we samen. Op basis van de anamnese en het fysieke onderzoek maak ik samen met jou het behandelplan.

Spreekt deze behandelwijze je aan, bel of mail me dan voor het maken van een afspraak.