Werkplekonderzoek

WerkplekonderzoekGezonde medewerkers ~ de olie van het bedrijf

Goede arbeidsomstandigheden is een voorwaarde voor gezonde medewerkers en een gezond bedrijf. Gezonde medewerkers presteren beter, zijn de olie van het bedrijf: daarom een kostbaar bezit. Een juiste ergonomie draagt bij aan het creëren van een gezonde efficiënte werkplek en voorkomt klachten. Een werkplekonderzoek en – advies ondersteunen daarbij.

De kosten van een werkplekonderzoek zijn laag, maar kunnen hoge (ziekte)kosten voorkomen. Een inventarisatie kost niet veel tijd; binnen een half uur weet je precies waar de verbeterpunten zitten. Dat kan fysiek op kantoor, bij thuiswerkplekken en nu zelfs … online!

Kantoor- en thuiswerkplekken Wat kan er beter aan de werkhouding op het plaatje hierboven? Hoe is jouw werkplek ingericht, op kantoor en/of thuis? De werkhouding (ergonomie) van degene op het plaatje kan leiden tot bijvoorbeeld klachten aan nek-, schouder, bovenrug, elleboog, en polsen.

Uit mijn ervaring blijkt, dat de thuiswerkplekken vaak worden vergeten. In een tijd waarin steeds meer mensen thuis gaan werken is aandacht voor deze plek zeker zo belangrijk. Voorkom klachten door een verkeerd ingerichte, of verkeerd gebruikte werkplek! Het is vaak zo gemakkelijk op te lossen. Wees creatief!

Een preventief werkplekonderzoek en advies in het kader van Arbo, Gezondheid en Preventie kan het ontstaan of de verergering van klachten voorkomen. Benieuwd naar wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen? Mail voor meer informatie naar info@praktijkuitenthuis.nl of bel (06) 104 909 31.

Werkplek bedrijf

“Ik heb klachten aan hoofd, nek, schouders, armen, rug. Zit ik eigenlijk wel goed achter mijn bureau?” Soms weet je wel dat je niet goed zit, of ben je vergeten hoe het ook al weer was. Vaak voldoet het bestaande meubilair prima en is aanschaf van nieuwe bureau’s of bureaustoelen helemaal niet nodig. Een creatieve oplossing hoeft helemaal niet duur te zijn.

Een goed ergonomische ingerichte werkplek kan echter wel tot klachten leiden als de medewerker er niet op de juiste manier gebruik van maakt. Wacht niet te lang, en laat dat onderzoeken om klachten aan nek, schouders, bovenrug, ellebogen en polsen te voorkomen. Een onderzoek kan fysiek op kantoor, bij thuiswerkplekken zelf en nu zelfs … online!

Instellingen voor het juiste ergonomische gebruik verschillen van persoon tot persoon, en het is goed te weten welke instellingen of inrichting bij jou past. Kleine aanpassingen of adviezen over het gebruik van de werkplek maken al een groot verschil en zullen (overbelastings)klachten voorkomen.

Daarbij zijn mobiele werkplekken en gebruik van laptops (in plaats van een vaste opstelling) grote valkuilen. Het kan wel, maar let dan wel op het juiste gebruik ervan? Sommige medewerkers zijn niet of onvoldoende geïnformeerd over het gebruik, of kunnen zij een opfrisser gebruiken …

Preventie is het grote toverwoord …  juist ook bij werkplekken.

Werkplek thuis

Er wordt tegenwoordig ook veel vanuit huis gewerkt in plaats van alleen op kantoor. Met deze nieuwe trend worden vaak deze thuiswerkplekken vergeten, maar vallen net zo goed onder arbeidsomstandigheden en zijn de verantwoordelijkheid van de werkgever. Dat geldt ook voor een zelfstandig ondernemer. Juist bij deze groep is een bureau werkplek vaak een sluitpost en gaan andere investeringen voor.

Je gezondheid is echter de basis van je bedrijf. Of het nu gaat om een bedrijf met (thuiswerkende) medewerkers, of wanneer je zzp-er bent. Als je als zzp-er klachten krijgt of door verkeerde arbeidsomstandigheden, heb je zeker al gauw een situatie waar je niet op zit te wachten.

Dit is gemakkelijk te voorkomen met een eenvoudig werkplekonderzoek aan huis. En dat kan nu ook op afstand! Voor thuiswerkplekken heb ik een nieuwe dienstverlening ontwikkeld, welke enthousiast ontvangen is door bedrijfsleven en medewerkers.