Manuele technieken

Sporttherapie
MYOS: “De diversiteit aan praktische vaardigheden vullen ‘het gat’ tussen sportmasseur en fysiotherapeut ruimschoots op.”

Multidisciplinair
De kracht en effectiviteit van mijn behandelingen vind je terug in de combinatie van behandelvormen, multidisciplinair. Dit staat voor kennis en vaardigheden uit de reguliere zorg (fysiotherapie) gecombineerd met complementaire zorg (alternatieve geneeswijzen).

Balans
Sporttherapie wordt toegepast voor a-specifieke klachten van bewegingsbeperking en pijn. Deze zijn vaak ontstaan door overbelasting (fysiek e/o mentaal) en hebben te maken met een disbalans tussen belasting en belastbaarheid; tussen wat je vraagt van je lichaam en waar het mee belast kan worden. Omdat lichaam en geest één zijn, is er ook daarbij een relatie tussen het fysieke en mentale deel. Pijn en bewegingsbeperking, stijfheid of houdingsproblematiek kunnen dan het gevolg zijn.

Of je de klachten of blessure nou hebt opgelopen in de sport, in je werk, hobby, of in het algemeen dagelijks leven. Na bijvoorbeeld een valpartij, een ongeluk, of met teveel of juist te weinig (functioneel) bewegen. Of je een kantoorbaan hebt, veel zit en weinig beweegt, en wel door de week of alleen in het weekend flink gaat sporten en dan de tuin gaat omspitten …

Holistisch
In een consult kijk ik niet alleen naar je klacht, maar naar jou als mens in zijn geheel. Er is aandacht voor lichaam (bindweefsel, fascia, spieren, en gewrichten) en geest (mentale invloeden). Welke (on)handige gedachten en (on)handig gedrag kan er van invloed zijn? Zodat ik de oorzaak aanpak, niet het symptoom.
Aandacht voor je voeding kan een onderdeel zijn van je behandelplan omdat een juist voedingspatroon niet alleen gezonder is maar ook je sportprestaties en je herstel verbetert, blessures voorkomt, en je immuunsysteem vergroot.
Het gaat om het totaalplaatje en kijken naar waar voor jou je verbetermogelijkheden en kansen liggen.

Sporttherapie

MYOS: “De diversiteit aan praktische vaardigheden vullen ‘het gat’ tussen sportmasseur en fysiotherapeut ruimschoots op.”

Sporttherapie is een samenspel van meerdere manuele technieken. Na een kort fysiek onderzoek wordt duidelijk welke bewegingsbeperkingen er zijn en welke weefsels (extra) aandacht nodig hebben. De behandeling kan bestaan uit behandeling van het bindweefsel, fascia (andere vorm van bindweefsel), spieren, pezen, kapsels en gewrichten.

Sporttherapie is multidisciplinair, wat betekent dat technieken en vaardigheden uit de fysiotherapie (reguliere zorg) en andere behandelmethodes (complementaire zorg) met elkaar worden gecombineerd en een onderdeel zijn van het behandelplan.

Sporttherapie heeft ook aandacht voor achtergronden en (mentale en psychische) oorzaken die een rol kunnen spelen bij de klacht. Bewustwording kan daarom ook een onderdeel zijn van het behandelplan.

Daarnaast is er aandacht voor voeding. De juiste voeding ondersteunt het lichaam bij het herstel en voorkomt blessures, geeft je meer energie en kan helpen bij het afvallen.

Behandelmethodes
Het consult kan bestaan uit behandeling van bindweefsel, fascia, spieren, driedimensionale gewrichts- en wervelkolommobilisaties in combinatie met therapeutische massage en eventueel triggerpointtherapie.
Doordat ik niet geboden ben aan regels van zorgverzekeraars omtrent behandelwijze, ben ik vrijer om je te geven wat jij nodig hebt. Het belangrijkste daarvoor is: tijd! Behandeling van klachten duren minimaal 60, maximaal 90 minuten (anamnese, onderzoek, behandeling, tips, adviezen, (thuis)oefeningen).

Welke manuele technieken in de behandeling worden ingezet, is afhankelijk van je klacht, bewegingsbeperking en pijn. Een fysiek onderzoek vooraf wijst uit, waar de bewegingsbeperking vandaan komt, wat het mogelijk maakt concreet de behandeling te geven die je nodig hebt om weer in balans te kunnen komen.
Denk bijvoorbeeld aan gewrichtsmobilisaties, correctie van de stand van de wervelkolom, beïnvloeden van een beenlengteverschil, fascia release (behandelen oppervlakkig en dieper gelegen bindweefsel), littekenbehandeling, triggerpointtherapie, sportmassage, en Medical Taping.

Fascia release (oppervlakkig bindweefsel)

Fascia is een belangrijk verbindend netwerk van bindweefsel dat alle losse onderdelen van ons lichaam met elkaar verbindt. Het is een dun vlies om alle organen, spieren, cellen. Als een zakje. Denk bijvoorbeeld ook aan het witte velletje van een kipfilet, ei of sinaasappel?

Bindweefselmassage  (deep tissue)

Ook beperkingen in het dieper gelegen bindweefsel kan een oorzaak of onderdeel zijn van je klacht. Daarvoor wordt bindweefselmassage ingezet, ook wel deep tissue massage genoemd. Deze technieken hebben meer effect op het diepere bindweefsel in tegenstelling tot fascia release wat meer werkt op de oppervlakkige fascia (andere vorm van bindweefsel). Er is dan ook een duidelijk verschil in techniek.

Fascia lagen

Er zijn drie lagen fascia: de onderhuidse meest oppervlakkige, de diepliggende en de verbindende laag. Deze verschillende lagen hebben ieder hun eigen elastische functie en beschermen en ondersteunen het lichaam.

Fascia is bindweefsel dat als een web alles met alles en met elkaar verbindt.
De oppervlakkige onderhuidse fascia heeft als taak vocht en vet en water vast te houden.
De dieperliggende fascia maakt het bewegen van de spieren mogelijk en vangt schokken op.
De verbindende fascia overbrugt ‘afstanden’ in het lichaam, bijvoorbeeld tussen de diepe fascia en de organen. Deze laag geeft flexibiliteit en maakt het bewegen van de organen mogelijk.

De spierfascia (myofascia) omvat veel meer dan alleen het omhulsel van de spieren. Het is één enkel verbindend netwerk dat alle losse onderdelen van ons lichaam verbindt (structuur), maar er ook voor zorgt dat we mobiliteit hebben.
Fascia wordt ook wel gedefinieerd als het verbindend weefsel dat het lichaam vormgeeft.

Het wordt gezien als een interface waarover die informatie wordt vervoerd. Interface? Ja, omdat het 3D is. Beter te vergelijken met geluid dat door water gaat. Veel sneller dan bijvoorbeeld via een kabel (zenuw). Het is een orgaan dat de hersenen input geeft over waar het lichaam zich bevindt in de ruimte. Dat wil zeggen, of het koud of warm is, staand of liggend, welke positie, hoe de kleding aanvoelt, enzovoorts, kortom proprioceptieve informatie.

Op alle lagen kan fascia release worden toegepast. Er kan ook een combinatie worden gemaakt met bindweefsel massage (deep tissue), triggerpoint therapie en/of massage omdat deze behandelmethoden van grote invloed zijn op elkaar. Net wat er nodig is.

Door omstandigheden als bij een blessure, valpartij, operatie of stress, kan de fascia verkrampen en/of verkleven. Dan glijden de lagen ten opzichte van elkaar niet meer zo goed wat dan juist beperking in mobiliteit oplevert.
Als deze situatie lang(er) duurt, kan er een kettingreactie aan klachten ontstaan (ketenprobleem). Dan kan het zijn, dat op een bepaald moment niet goed meer te herleiden is waardoor ooit de klachten zijn ontstaan. Daarom is een anamnese en (functie-) onderzoek ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Je wilt toch immers de oorzaak bestrijden, niet het symptoom? Door echter eerst de pijn te dempen, kan het lichaam meer ontspannen en de behandeling beter ontvangen (de beste omstandigheden voor herstel creëren). Dat wil dus niet altijd zeggen dat je als eerste de klacht volledig behandelt: last in first out.

Fascia cupping

Ik gebruik ook regelmatig cupping, met speciale siliconen cups. Tijdens de behandeling met deze cups ontstaat er een vacuüm in de cup waardoor er op het deel van de huid welke wordt aangezogen, onderdruk op het weefsel wordt uitgeoefend en de onderliggende fascia positief wordt beïnvloedt.

Het bevordert tevens de doorbloeding, activeert de stofwisseling en het lymfatische systeem. Daarbij werkt deze techniek ontspannend, ondersteunt het de ontslakking van het lichaam en zorgt het voor verbetering van de elasticiteit van de huid.
In het algemeen zorgt deze vorm van behandeling voor een harmonisch gevoel van welzijn.

Groot zelfherstellend vermogen

Het lichaam heeft een heel groot zelfherstellend vermogen. Daarom is het ook niet noodzakelijk om alles in één keer op te lossen en mag je erop vertrouwen dat het lichaam ook na je behandeling nog verder zal herstellen. Bij elke fascia behandeling geeft dit zelfherstellend vermogen het lichaam een boost in de goede richting.

Littekenbehandeling

Littekenweefsel kan veel klachten veroorzaken, en herstel stagneren (bijvoorbeeld na een operatie).

Er zijn drie verschillende type littekens.

1. Een hypertrofisch litteken is een verheven litteken. Het is dik, donker gekleurd, harder en kan jeuken. Bij dit litteken is er te veel weefsel geproduceerd. Waarom is niet precies duidelijk, maar onderzoekers denken dat spanning op de wond en infecties hierbij een mogelijke rol spelen.

2. Een atrofisch litteken is een soort putje in de huid. Het ontstaat als er tijdens het herstel te weinig weefsel wordt gemaakt.

3. Een keloïd litteken blijft doorgroeien. Eigenlijk is het een gezwel van littekenweefsel. Het weefsel wordt groter dan de eigenlijke verwonding.

De behandeling van littekenweefsel kan vele lichaamsbeperkingen aan het houdings- en bewegingsapparaat oplossen. Het betreft toepassen van nieuwe technieken voor het behandelen van littekenweefsel en het opheffen van hieraan gerelateerde functiestoornissen.
De effecten van behandeling van littekens zijn direct zichtbaar en geven een voelbaar resultaat.

Denk aan littekens die verstoring (klachten) geven aan arm en schouder, of oedeem na een borstoperatie. Rugklachten na buikoperaties (blinde darm, baarmoeder, eierstokken, etc.) komen heel regelmatig voor.

Littekenbehandeling (‘Scar Management’) is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie.

De combinatie van myofasciale release technieken met fasciale stretching en Medical Taping leidt tot mooie resultaten.

DORN therapie

DORN therapieDorn is een zachte manuele therapie; een combinatie van druk en dynamiek met zachte manipulaties. Pijnklachten of stijfheid als gevolg van een scheefstand van benen, bekken en/of wervels, kunnen met Dorn worden opgelost.

Deze therapie is gebaseerd op het principe dat het lichaam veranderingen gemakkelijker accepteert in beweging. In rust kunnen spieren de wervel in zijn (verkeerde) positie houden. Door het lichaam tijdens de behandeling actief te laten bewegen wordt de aandacht van de spieren afgeleid. Hierdoor kunnen spieren de houding niet fixeren, het corrigeren van de houding niet tegenwerken en kunnen wervels gemanipuleerd worden.
Thuis kan je de therapie zelf voortzetten en je lichaam helpen herinneren aan de nieuwe houding.

Bij grote wervelkolomproblemen, hevige pijnen of strakke spierspanning(en) waardoor de wervels lastig te corrigeren zijn, is de Breuβ massage een ideale combinatie met Dorn. De Breuβ massage kan zowel voor als na de Dorn methodiek worden toegepast.

De tussenwervelschijf van de wervelkolom is het kraakbeen tussen de wervels, dat zorgt dat zenuwen beschermd worden en wervels elkaar niet raken. Net als bij een spons wordt bij druk het vocht uit de tussenwervelschijf gedrukt waardoor deze uitdroogt en dun wordt.

Dorn therapie kan goed worden gecombineerd met de Breuβ massage, omdat men er hierbij van uit gaat, dat er geen verbruikte, versleten tussenwervelschijven zijn, alleen maar ‘gedegenereerde’ schijven, waarvan de cellen gestimuleerd kunnen worden door de Breuβ massage en zo goed kunnen regenereren (herstellen). Door ruimte te creëren en druk van de tussenwervelschijf af te halen kan de tussenwervelschijf weer vocht opnemen uit omliggend weefsel en herstellen. De Breuβ kan de behandeling van Dorn ondersteunen en daardoor kan Breuβ een onderdeel zijn van het behandelplan.

Medical Taping

Medical Taping wordt ook wel Kinesiotaping genoemd. Medical Tape is de gekleurde rekbare tape die je veel bij sporters ziet. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Bij de meeste toepassingen van de tape wordt gebruik gemaakt van de overeenkomst qua rekbaarheid en elasticiteit van de tape en de huid. Door de tapetechniek wordt de huid iets opgetild ten opzichte van de onderliggende lagen, waardoor er ruimte ontstaat.
Dit heeft een pijndempende werking wat tevens leidt tot verbetering van de lichaamshouding. Door de drukvermindering word de doorbloeding en de lymfeafvoer ook hersteld; afvalstoffen kunnen sneller worden afgevoerd, voedingsstoffen kunnen worden aangevoerd, wat zorgt voor (sneller) herstel van de klacht of (sport-) blessure.

Medical Taping ondersteunt o.a. bij :

 • klachten als gevolg van overbelasting (spieren, gewrichten)
 • lage rugklachten
 • hielspoor, fascitis plantaris, zweepslag
 • oedeem
 • blauwe plekken
 • COPD / hooikoorts
 • menstruatiepijn

 

Medical Taping wordt niet toegepast bij :

 • acuut letsel (waarbij niet goed/volledig gediagnosticeerd kan worden)
 • koorts
 • over een beschadigde huid (niet steriel)
 • huidaandoeningen
 • zwangerschap (voorzorg ivm segmentale samenhang)
 • trombose (loslaten trombus)
 • allergie voor tape (pleister e.d.)
 • hart- of nierklachten (tape mag doorbloeding/circulatie niet beïnvloeden)
ervaringen cliënten
 • Zelf in handen

  Ik vind het fijn dat jij me hebt geleerd hoe ik mijn nek zelf kan behandelen (Dorn methode). Het geeft me een goed gevoel dat ik zelf een vaardigheid in handen heb daarvoor.      Marike