Triggerpoint consult en zelfbehandeling

Hoofdpijn, pijnlijke, stijve spieren? Tintelingen, verdoofd gevoel, uitstralingen? Mogelijk heb je klachten als gevolg van myofasciale triggerpoints. Deze triggerpoints zijn verkrampingen in spieren die klachten kunnen geven op de plaats van het triggerpoint of elders in het lichaam. Ook kan verkramping van fascia (bindweefsel) een rol spelen. Fascia beïnvloedt het triggerpoint, daarom is hier in de workshop ook aandacht voor.

In de praktijk kan je terecht voor onderzoek en behandeling van triggerpoints.

Zelfbehandeling triggerpoints

Met zelfbehandeling (met je handen of een triggerpointbal bijvoorbeeld) kan je ook zelf thuis je triggerpoints en klachten verminderen. Leren hoe je ze zelf kunt behandelen? Dat kan via een afspraak in de praktijk of in een workshop Triggerpoint Zelfbehandeling.

Iedereen heeft triggerpoints, waar je geen last van hoeft te hebben. Echter als klachten wel ontstaan is het fijn te weten dat ze goed te behandelen zijn én dat je dat ook zelf kunt doen.

Bestellen materialen via Triggershop.nl

In de praktijk zijn voor zelfbehandeling triggerpoint behandelballen, vierpoten en knobbles te verkrijgen. Je kan deze zelf ook online bestellen via deze link naar Triggershop.nl.
Meer informatie vind je hieronder in het laatste tabje.

Deze materialen komen niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

Video ‘Pijnklachten behandelen met triggerpoint therapie’

Als je pijnklachten hebt kun je onderzoeken of triggerpoints de mogelijke oorzaak zijn van je klachten. Kijk hier hoe dat in zijn werk gaat.

Triggerpoint consult

Triggerpoint therapieHeb je spier- of gewrichtspijnen? Hoofdpijn, rugklachten, uitstraling, tinteling, gevoelsverlies, krachtverlies, of andere klachten? Myofasciale triggerpoints (verkrampingen in spieren) kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Ze worden ook wel ‘knopen’ in spieren genoemd. De lokale spierverkrampingen ontstaan door overbelasting, en verhinderen dat een spier goed kan functioneren. De verkramping kan leiden tot verkorting van de spier hetgeen ook invloed kan hebben op het gewricht waarmee het in verband staat.

Triggerpoints zijn altijd pijnlijk als je erop drukt en die pijn kan ook uitstralen. Door de verkramping (verkorting) ontstaat minder beweeglijkheid in de spier en ervaar je stijfheid bij bewegen. Wanneer triggerpoints actiever worden, kunnen ze andere klachten gaan veroorzaken op een andere plaats in het lichaam zoals pijn, tintelingen, krachtsverlies of gevoelloosheid.

Wat overbelasting is, is voor iedereen verschillend. Bewustwording speelt bij deze therapie ook een belangrijke rol; hoe en wanneer is je klacht ontstaan? Hoe houd je de klacht in stand? Dus … wat is beter niet te doen en wat wel? Adviezen over houding of de balans tussen belasting en belastbaarheid horen hier ook bij, en/of rek- of krachtoefeningen om de spier weer optimaal op lengte te krijgen.

Triggerpoint therapie helpt je aan het vrij komen en vrij blijven van triggerpoints, geeft je spieren de souplesse en kracht weer terug, en uitstraling en pijn verdwijnen.
Met zelfbehandeling kan je thuis je behandeling voortzetten, wat je herstel zal bevorderen en versnellen.
Je kan ook deelnemen aan een workshop Triggerpoint Zelfbehandeling.

Veel voorkomende triggerpoint klachten:

 • stijve spieren, bijvoorbeeld in nek of schouder
 • pijnlijke punten in spieren als je erop drukt
 • klachten die doen denken aan een hernia, tenniselleboog of achillespeesontsteking of Ischias
 • kuitkramp
 • tintelingen in de handen of voeten
 • krachtsverlies
 • gevoelloosheid

 

Onbegrepen symptomen zijn:

 • evenwichtsstoornissen
 • wazig of dubbel zien
 • jeuk
 • verdoofd gevoel
 • branderig gevoel

Triggerpoint Therapie Zelfbehandeling

Triggerpoints (verkrampingen in een spier) kun je heel goed zelf behandelen. In een praktijkafspraak onderzoeken we je klacht en welke triggerpoints er zijn. Dan geven we prioriteit aan welke als eerste wordt behandeld. Daarna leer je meteen je eigen triggerpoint te behandelen en weet je hoe je thuis de behandeling van je triggerpoint zelf kunt voortzetten. Dat zal je herstel versnellen!

Afhankelijk van de klacht, het verloop of de duur van je klacht, kan er een kettingreactie in meerdere spieren zijn ontstaan. Hierdoor kunnen er meerdere triggerpoints bij je klacht betrokken zijn. Het is mogelijk dat daarom meerdere behandelingen nodig zijn.

Soms is het ook zinvol om verder te kijken naar andere oorzaken van jouw klacht. De intake en het onderzoek maken deel uit van de aanpak. Een behandelplan opstellen doen we samen.

De behandeling van triggerpoints is rustig, in een langzaam tempo met een zachte aangename druk. Het is een zachte, maar zeer effectieve therapie die je zal verrassen!

Wil je weten hoe en of dit voor jou werkt? Maak dan een afspraak in de praktijk of neem deel aan een workshop Triggerpoint Zelfbehandeling.

Triggerpoint workshops

De workshop bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. In het theoriegedeelte leer je wat een triggerpoint is, hoe deze ontstaat en hoe je die kunt voorkomen. In het praktijk gedeelte ga je bij je zelf op zoek naar triggerpoints, en leer je die bij jezelf te behandelen.

Kijk bij de workshop Triggerpoint Zelfbehandeling voor meer informatie.

Triggershop.nl


Triggerpoint behandelmaterialen om jezelf te kunnen behandelen en het Triggerpoint Handboek van Clair Davies kan je zelf bestellen via de site Triggershop.nl
Bestellingen worden normaal binnen 1 à 2 dagen door PostNL bij je thuis afgeleverd (track & trace code). Verzendkosten zijn € 9,00.

Deze materialen komen niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

vierpoot knobbel

Via de praktijk
Zowel bij een behandeling van jouw triggerpoints, als bij de workshop ontvang je een behandelbal gratis!
Andere behandelmaterialen zoals de knobbel en de vierpoot zijn in de praktijk aan te schaffen en kan je direct meenemen na een behandeling of workshop.
Ophalen bij de praktijk kan ook. Je kan betalen met PIN. Neem even contact op en dan spreken we af wanneer dat past?

Op dit moment zijn er in de praktijk geen Handboeken van Clair Davies meer op voorraad. Zie daarvoor dus de Triggershop. Verzending van deze boeken is wel gratis.

Knobbel
De knobbel wordt gemaakt van een duurzame polymeer met een rand latexvrije Santoprene. Gebruik de punt of de zijkant om druk te geven op je eigen lichaam of dat van anderen. De knobbel geeft je hand meer kracht als je dat nodig hebt. De Knobbel vervangt je handen niet, maar stelt je in staat langer te behandelen zonder jezelf te overbelasten.

Vierpoot
De knobbels van de vierpoot op elk van de vier punten kun je gebruiken om precies de druk te geven die je triggerpoints nodig hebben. Dit unieke hulpmiddel heeft twee grotere en twee kleinere knobbels om druk te geven op een kleine of wat grotere plek, om vermoeidheid, stijfheid en spierkrampen te verhelpen. Het ligt gemakkelijk in de hand.

BEHANDELMATERIAAL verkrijgbaar in de praktijk
behandelbal € 2,75
vierpoot € 12,00
knobbel € 12,00
ervaringen cliënten
 • “PRAKTIJK Uit & Thuis, niet twijfelen maar DOEN!”

  Ik heb maanden gelopen met nek, arm en rugpijn. Ik heb fysiotherapie gehad e.d. totdat ik massage en Triggerpoint Therapie vond. Vervolgens heb ik op internet gezocht en ben ik uitgekomen bij PRAKTIJK Uit & Thuis.

  Ik heb een zeer intensief beroep waar bij ik continu moet tillen. Na enkele weken triggerpoint therapie boekte ik enorme vooruitgang en inmiddels ben ik compleet pijnvrij. Ik sport nu weer volledig.

  Vreemde namen misschien of misschien denk je “wat vreemd die massages of andere therapieën”? Ik kan je alleen maar mijn eigen ervaring doorgeven en kan het echt van harte bij je aanbevelen!

  Wil je ook net als mij van je rug en nekpijnen af, dan kan ik deze praktijk enJoyce die hiervoor staat, van harte bij u aanbevelen. Zoals een reclame al zegt: “PRAKTIJK Uit & Thuis, niet twijfelen maar DOEN!”

  Heel veel succes! Jan Willem

 • Voel me een nieuw mens!

  Hetty uit Putten heeft in maart 2011 bij een val van haar paard twee nekwervels gebroken. Een dag later is zij geopereerd waarbij een wervel met platen is vastgezet.

  Sinds de operatie heeft Hetty enorm pijn laag in haar nek, tussen haar schouderbladen, uitstraling naar de palm van haar linker hand en hoofdpijn. Fysiotherapie wordt door het ziekenhuis afgeraden, waardoor Hetty hierna geen behandeling heeft gekregen of gezocht. Omdat haar klachten mogelijk uit haar nek komen, wordt er wel een volgende operatie gesuggereerd …

  In november 2012 kwam Hetty voor het eerst bij me in de praktijk. Na onderzoek heb ik bij haar de betrokken triggerpoints behandeld en Hetty ook zelfbehandeling van triggerpoints aangeleerd. Vervolgens heb ik haar met sportmassage en fasciale technieken behandeld om spieren en verklevingen in haar nek weer los te maken.
  Daarbij heb ik Hetty rekoefeningen en adviezen meegegeven om het herstelproces verder te ondersteunen, versnellen en te bevorderen.

  Het gaat snel. Al na de 2e behandeling is Hetty klachtenvrij en zegt: “Ik ben een heel ander mens geworden!”

 • Opleider Triggerpointcoach

  “Joyce is vanaf de eerste cursus dat ik haar meemaakte een toegewijde studente. Voor de Opleiding Triggerpointcoach heeft ze praktijktrainingen aan onze cursisten gegeven, en tevens geeft ze regelmatig een workshop voor mensen die hun eigen pijnklachten onder controle willen krijgen. Ze doet dat naar mijn mening goed.”
  15 maart 2012, Rob Beenker, oprichter Opleiding Triggerpointcoach®